Fremtidens RNA-medicin
Fremtidens RNA-medicin

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Stien
Farum Kulturhus
Paltholmterrasserne 1
3520 Farum
Arrangører
Target
For alle
Foredrag & debat

Fremtidens RNA-medicin

18.04.23
Live-streaming af naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet

Klubben ’High Five’ byder i samarbejde med Furesø Biblioteker velkommen til efterårets live-streaming af naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet. Du kan hente en folder med mere information på biblioteket fra ca. 1. februar

De fleste af os har fået RNA-medicin i form af en coronavaccine indeholdende mRNA, og effekten har langt henad vejen været meget tilfredsstillende. Med dette vellykkede startskud har RNA-forskere øjnet muligheden for at udbrede medicin baseret på RNA til mange andre sygdomme, og udviklingen af nye typer RNA-medicin er inden for de sidste par år eksploderet. RNA kan nemlig bruges til meget mere end at vaccinere mennesker.

Kemisk set er RNA meget lig DNA, som er den primære bestanddel i vores arvemasse, men RNA opfører sig anderledes og opfylder en helt anden rolle i vores celler. Dette gør at RNA i medicinsk øjemed har helt andre anvendelsesmuligheder.

RNA kan for eksempel hjælpe kroppen med at programmere sine immunceller til specifikt at angribe kræftceller. Det kan også kode for livsvigtige proteiner, som er beskadigede i forbindelse med genetiske sygdomme såsom cystisk fibrose og muskelsvind. RNA kan endvidere designes til at angribe og fjerne inflammatoriske stoffer i forbindelse med autoimmune sygdomme som diabetes og gigt.

Før RNA kan blive en udbredt del af vores medicinske behandlinger, er der dog en række problemer forskerne skal løse. Helt grundlæggende har vi fx brug for bedre metoder til at føre RNA-medicinen ind i kroppen. Metoder der sikrer, at RNA-molekylerne kan modstå kroppens forsvarssystemer og uskadt kan nå frem til målet.

Hør om den nyeste forskning i RNA-medicin, herunder om arbejdet i laboratoriet og hvordan forskere laver RNA og fører det ind i celler. Du vil også blive klogere på den RNA-medicin der findes allerede, og den forskning der potentielt kan bane vejen for at vi i fremtiden kan kurere sygdomme ved blot at indtage en RNA-pille.

  • Foredrag: Fremtidens RNA-medicin
  • Forelæser:  RNA-forskerne Mette Malle og Jørgen Kjems
  • Tid: Tirsdag den 18. april 2023, kl. 19:00 – 21:00 | mødetid: senest 18:45
  • Pladsreservation: Bare mød op – pladsreservation ikke mulig
  • Entré: gratis
  • Forelæsningsformat: Via livestream direkte fra Aarhus
  • Kontaktperson: John Toelhøj – e-mail: john@toelhoej.dk
  • KalenderTilføj arrangementet til din kalender