Dreng og pige der læser med forskellige situationer i bobler bag dem
Du er hovedpersonen

Bøger hvor du er hovedpersonen

01.09.20
Bøger der sætter barnet i centrum

I "Du er selv hovedpersonen-bøger" er det dig som læser, der bestemmer historiens udfald. Bøgerne læses ikke fra side 1 og frem, men afhængigt af dine valg hopper du aktivt fra sektion til sektion. Indtil du enten kommer i mål eller kommer galt afsted og må starte forfra. På engelsk kaldes genren gamebooks eller Choose your own adventure books efter den indflydelsesrige serie af samme navn, som er blevet udgivet siden 1976. Genren opnåede i størstedelen af verden stor popularitet op igennem 1980erne, men i løbet af 1990erne aftog produktionen, da valgbaserede historier flyttede over i andre medier - særligt computerspil.

I dansk sammenhæng kaldes disse bøger også for rollespilsbøger og sværd og trolddom-serien var den mest udbredte. I bøgerne begiver man sig ud på eventyr med et våben, en rygsæk og en form for valuta. Ofte i et middelalderligt fantasyunivers, men to bøger i serien foregår i et science fiction-univers og en enkelt i samtiden, dvs. 1980erne. På dansk er der 28 stk. i serien inklusiv Sagaen om den magiske krone, som består af fire bøger. Endvidere kan nævnes serier som Magt og magi, Advanced Dungeons & Dragons Solo-eventyr, Mørke magter og Ridder & Troldmand fra samme periode. Alle de nævnte er rollespilsbaserede. Dvs. at du ofte skal nedskrive, hvad du har fundet, hvor meget livskraft du har tilbage, og du skal typisk bruge en terning til at slå om, hvordan en kamp eller en farlig situation ender.

Genren har dog også bevæget sig i andre retninger som gyserhistorier (fx Ridderens Grav), historiske fortællinger (i serien Kan du overleve i en tidsalder), den vilde virkelighed (Dingo Duel-serien og Bern Børneridder), med udgangspunkt i et Disney-univers (Kim Possibleserien), kærlighed og ungdomsliv (Sisse & Simoneserien), som tegneserie af bl.a. Freddy Milton og som billedbøger (fx Jagten på det forsvundne rumskib).

I folderen her kan I læse om den nye eller nyere generation af "Du er selv hovedpersonen-bøger". De fleste er udgivet inden for de seneste to-tre år, mens enkelte er nogle år ældre.  God fornøjelse!

Filer