Savner du at læse?
Savner du at læse?

Børnebibliotekarernes sidste nye anbefalinger

24.04.21
Hvad læser børnebibliotekarerne lige nu? Nye forslag til børn og unges hyggelæsning. Nu også med bøger du kan reservere og hente fra det fysiske bibliotek.

Børnebibliotekarerne anbefaler:

Helle fra Farum børnebibliotek har lige læst:
Stykker med himmel
af Rebecca Bach-Lauritsen og Stian Hole  Læs på eReolenGO
Farfar er Karls allerbedste ven og de to er ofte sammen, når karl har været i skole. I skolen leger Karl ikke med de andre børn, han bliver drillet af Morgan og han kan ikke rigtig finde ud af at svare igen. 
Titlen "Stykker med himmel" refererer til det puslespil Karl og hans farfar ikke når at lægge færdig inden farfaren dør. Dernæst er det som om der sker et vendepunkt i Karl og han bliver mere modig og finder nye sider af sig selv. Bogen er en selvstændig fortsættelse af Veronika lyder som harmonika og smukt illustreret af Stian Hole. Kan læses fra 9/10 år men jeg anbefaler, at man læser denne gribende og poetiske bog sammen og måske får en god snak og livet og døden. 

Helle fra Værsløse børnebibliotek har lige læst:
Kvantespring af Lise Villadsen Læs på eReolenGO
Astrids storesøster, Cecilie, lider af angst og har rigtigt svært ved at håndtere hverdagen. Astrid må støtte Cecilie hver gang, hun har brug for det, og pludselig er der slet ikke plads til bare at være Astrid. Det er en fremragende og bevægende roman, der kaster lys over alle de komplicerede følelser af skyld, afmagt, kærlighed og frustration, der sker i en familie, når den ene teenager dropper ud af gymnasiet og burer sig inde på sit værelse på grund af angst, mens den anden fortsat har skole, venskaber, fester og endda en spirende forelskelse, der kalder. Anbefales fra 14 år.

Maj har lige læst:
Dengang Amalie fik sindssygt mange papforældre
af Kim Fupz Aakeson
Billedbogen handler om Amalie, som en dag vågner op og finder en papmor på badeværelset. Hun er den første af mange papforældre, der pludselig fylder det hele.
Hendes mor og far nyder selskabet, selvom det bliver bøvlet med aftensmaden, og Amalie må lægge øre til fire timers godnathistorier. Da alle Amalies forældre helt overtager forældredagen, bliver hun nødt til at sætte grænser for sin mor og far! 
Bogen er gennemillustreret i Signe Kjærs farve- og detaljerige streg. Billederne og historien flettes sammen med humor og danner god baggrund for en snak om det moderne familieliv. Anbefales fra 5 år.


Ane har lige læst:
Ti knive i hjertet af Nora Dåsnes
Tilde skal begynde i 7. klasse. Hun glæder sig og har fået en ny dagbog, hvor hun skriver om alle de ting, hun håber på, når hun kommer tilbage på skolen. Hun har to bedste veninder, men da de vender tilbage fra ferien, er alt forandret. Den ene veninde har fået en kæreste, og derfor bliver skoleåret slet ikke, som Tilde havde forestillet sig.
Bogen skildrer venskab, forelskelse og det at blive ældre på fineste vis med smukke illustrationer. Graphic novel fra 10 år. 
https://turbine.dk/produkt/ti-knive-i-hjertet/ 

Helene har lige læst:
Vulkan
af Zakiya Ajmi Læs på eReolenGO
Anna og hendes mor flytter, efter noget tid på krisecentret, til en ny by og en ny skole for Anna, men problemerne er ikke løst med en flytning. Med en far der søger trøst hos sin datter, en mor der er psykisk knækket, en veninde der har meget travlt med sin egen forelskelse og Annas eget behov for at finde sine egne grænser og identitet, er det ikke let at håndtere en spirende interesse for Idris. Idris er parkour besat og forsøger at hive Anna med i legen, men Anna har rigeligt af bevægelse indvendig af nærmest hel vulkanagtig karakter. ’Vulkan’ beskriver livet, når det brænder og revner, men også om håbet og troen på livet og den kærlighed, der kan vokse frem ude på den anden side. Anbefales fra 13 år.
Bogen er nomineret til Kulturministeriets  B&U forfatterpris.

Tidligere forslag:
Helle fra Farum børnebibliotek har læst:
Tarantino roadtrip af Katrine Assels. Læs på eReolenGO
Den utilpassede og rebelske teenager Maria bor i en dødkedelig landsby med sine ligeledes utilpassede forældre. 
Maria bliver bortvist fra skolen, fordi hun kastede en snebold i hovedet på sin lærer, Stinne. Hendes mor vil have, at hun skal skrive en undskyldning, men det bliver kun til mange undertiden rimeligt herlige udkast. Skolepsykolog og SSP-hjælp gør ikke situationen meget bedre. Det er altså overhovedet ikke nemt at være Maria, og hun drømmer da også om at komme væk fra det hele. Det lykkes faktisk med et roadtrip tværs gennem Danmark med en fyr, der hedder ”SpaceCowboy". Han er den eneste, der har støttet hende på de sociale medier, og han mener, modsat alle andre, at læreren selv har været skyld i, at hun fik den snebold i hovedet. Historien er tempofyldt, og den beskriver levende et teenageliv set fra Maria synsvinkel. Den er fyldt med referencer til film og musik, f.eks. er nogle af kapitlerne opkaldt efter sange, og der er lavet en playliste med disse, som kan findes på YouTube og Spotify. Fra 14 år.

Bamser, bomber og brødristere af Kristoffer Jacob Andersen. eReolenGO
Herlig og hæsblæsende historie om YouTuber Niki Topgaard, der bliver jagtet af en sindssyg bamse. Bamsen kan tale og påstår, at den er meget mere snu og klogere end Niki. Det er selvfølgelig kun en bamse, så den er vel ikke så svær at komme af med? Men selv om Niki brænder den, blender den, hugger hovedet af den, sprænger den i luften med en håndgranat og andre vilde metoder, bliver den ved med at genopstå! Nikis venner er ikke til megen hjælp. De tror ikke rigtig på ham og sender ham til psykolog. 'Bamser, bomber og brødristere' er en skrupskør historie i højt tempo til børn, der gerne vil have action og samtidig få et godt grin undervejs. Fra 10 år.

Lad os køle planeten ned - 50 seje måder du kan hjælpe verden på af Isabel Thomas 
Vores planet er overophedet, og den har brug for hjælp! Bogen er fyldt med praktiske råd og tips til, hvad vi kan gøre for at reducere den globale opvarmning. Den er fuld af fakta og tal formidlet på en sjov og tilgængelig måde, der kan give masser af skyts og modargumenter overfor klimafornægtere. 
Til børn fra ca. 10 år, der godt kan lide at læse faktabøger. Forældrene kan også sagtens læse med og blive klogere. Her i juletiden er der måske inspiration af finde i kapitlet om gaver, der også får planeten til at smile. Kan findes på eReolen GO.

Helle fra Værsløse børnebibliotek har læst:
Operation skibsvrag
 af Jørn Lier Horst: Illustreret af Hans Jørgen Sandnes. En titel i krimiserien Detektivbureau Nr. 2.  
Det har været stormvejr i tre dage, og Tilde og Otto er på stranden. Der er blevet skyllet en masse skrald, ting og sager op på stranden. Tilde og Otto begynder at rydde op i tingene og finder på mystisk vis 17 helt nye gummistøvler og noget fra et gammelt skilt, som måske kan stamme fra et skibsvrag. I nærheden ligger en gummistøvlefabrik, og Tilde og Otto går i gang med at opklare, hvordan det hele kan hænge sammen. Spændende og ikke alt for uhyggeligt.
De forholdsvis letlæste krimier er flot illustrererede og kan læses i vilkårlig rækkefølge. Fra 9 år og evt. til oplæsning for børn fra 6-7 år.
Anderledes med drenge af Patrick Ness. eReolenGO
Del af serien Carlsens billednoveller. En fortælling om den første gang.
De fire barndomsvenner Ant, Charlie, Jack og Freddie, var engang uadskillelige. Nu er de på vej til at blive voksne, og Ant spekulerer en del. Hvornår er man egentlig ikke længere jomfru? Og kan man få andre følelser end venskabelige over for sin bedste ven? Ant eksperimenterer seksuelt med vennen Charlie, men bøsser er de vel ikke? Og det kommer til at gå lidt galt imellem de to venner. 
En meget ærlig fortælling om at finde sig selv og sin seksualitet. Fint illustreret med blyantstreg og grafisk sat op med en del sorte blokke, hvor teksten er censureret, så læseren selv må være kreativ eller gætte sig frem til ordene. Fra 13 år.

Allerbedste Molly og den nye skole af Sabine Lemire, illustreret af Signe Kjær
Bd. 1 i den helt nye serie om Molly.
Allerbedste Molly er en rigtig fin bog om livet i en familie, og om hvordan det er at flytte fra sin bedste veninde og starte på en ny skole og få nye venner. Det er svært, når ens forældre slet ikke forstår, hvor hårdt det er. Man får et fint indblik i Mollys tanker og følelser, og heldigvis fornemmer man, at det vil gå Molly godt. For alle mellem 7 og 10 år. Kan læses selv fra ca. 9 år. Kan læses på eReolen GO

Maj har læst:
Pigen på loftet
af Line Kyed Knudsen. Bogen er 1. del af trilogien Hjemsøgt, og historien fortsætter i Den døde skov og Djævlekulten. Læs på eReolenGO
Bogen er et fint miks af gys og kærlighed. En virkelig grum spøgelseshistorie udrulles samtidig med flere forelskelser og de dertilhørende mange forskellige misforståelser.
Isabella flytter ind i en nyindrettet lejlighed i den gamle købmandsgård sammen med sine forældre, men bliver langsomt og modvilligt nødt til at indse, at der er noget helt galt oppe på loftet. I et skoleprojekt med veninden Lærke og de to nye og fascinerende drenge i klassen arbejder Isabella sig ned i købmandsgårdens historie og opdager nye sider af de andre, det overnaturlige og sig selv. Fra 11 år.

The Ballad of Songbirds and Snakes af Suzanne Collins. eReolenGO  
Her fortælles historien, om hvordan Hunger Games fandt sin endelige og forfærdelige form, og om hvordan den unge Coriolanus Snow langsomt begynder at blive den forskruede præsident, vi kender fra trilogien. Den 17-årige Coriolanus, som har desperat brug for at genrejse Huset Snows ære og økonomi, bliver valgt som mentor for Lucy Gray Bird fra det ydmyge Distrikt 12. Kan hans snuhed gøre hende til vinderen? 
Bogen er supervelskrevet og underholdende - måske især for fans af trilogien, som vil kunne finde forklaringer på og ledetråde til næsten alt, der senere sker - og med plottwist, som ikke skal afsløres her.

Rosenholm-trilogien af Gry Kappel Jensen 
Bind 1: Roser & violer og bind 2: Forglem mig ej
Serien handler om venskaber og (forbudt) kærlighed og forener på fineste vis fantasy, krimi og gys med elementer af nordisk mytologi, clairvoyance og heksekunster. De fire piger Kamille, Kirstine, Malou og Victoria, starter sammen på første år på den mystiske, magiske kostskole Rosenholm, hvor de skal lære at beherske en af de fire magier: Jord, Vækst, Død eller Blod. 
Som de fire piger langsomt lærer hinanden og deres magier at kende, drages de ind i opklaringen af en gammel forbrydelse, som kaster lange skygger ind i nutiden og bringer deres liv i fare. For unge. Læs som e-bog.

Ane har læst:
Trilogien Rød og blå af Nicole Boyle Rødtnes. eReolenGO
Første del af trilogien ”Den sorte enkes by”. Fortællingen foregår i en barsk fremtid, hvor vi følger tre unge, der lever i byen Viduana. Et kønsopdelt samfund, hvor man lever efter ti strenge regler, der håndhæves med hård hånd. Man må ikke forelske sig, og flugt straffes med døden. Fantastisk spændende og velskrevet ungdomsroman, og et univers man hurtigt bliver fanget af. Anbefales fra 14år.

Jeg tæller mine skridt af Anne Sofie Hammer
Merle på ti år har en mor, der er alkoholiker. En aften tager hun på værtshus og kommer ikke tilbage, som hun plejer. 
Det er juleferie, og mormor er i Jylland. Merle er helt alene og venter og venter. Til sidst beslutter hun sig for at tage ud for at finde sin far. Hun tror nok, at hun ved, hvad han hedder, og hvor han arbejder, men er det nok til at finde ham? Vigtig og rørende historie for de 11-14-årige, om hvordan det er at leve med en forældre, der drikker, men som også rummer håb og styrke. Læs som e-bog.

Peter har læst:
Til ungdommen
af Linn Skåber. Hvad jeg ønsker mig til min konfirmation? Penge, iPhone og hår på pikken.
Sådan lyder en af de mange monologer, som Linn Skåber har skrevet på baggrund af en masse samtaler med teenagere. Monologerne er morsomme, vemodige, provokerende – og ganske ofte poetiske. De omhandler liv, død, kærlighed, forelskelse, mobning og alt det andet, som unge har en holdning til. Om bogen er bedst til unge eller os, der er blevet ældre, er svært at sige. Men vi kan alle sammen blive klogere.


Zam bider igen af Jesper Wung-Sung. eReolenGO
2. del af serien Zam. Zam er zombie – og på flugt fra mennesker sammen med Oskar, som han har bidt, og egernet Emil. De er på jagt efter Z-land, et område hvor man som zombie kan leve i fred for mennesker, som ønsker et zombiefrit land. Men de er mest af alt på flugt! Men Zam er også forelsket i mennesket Sofie, som bor i Friby, hvor der ikke findes zombier – og han må se hende igen. Om det sker, må du læse dig til!

Venus Fluefanger af Camilla Wandahl
Alex er ved at gå ud af skolen – han kommer der i hvert fald ikke mere. Og det gør hans veninde Isa næsten heller ikke. I stedet sidder de derhjemme og farver hår,  lægger makeup og neglelak på hinanden. Alex føler sig ikke tilpas i sin egen krop, og det går ud over forholdet til moren, der vil have ham i gang med noget. Han føler sig fordømt af alt og alle, fordi han er forvirret over, hvem han selv er. En dag finder han en hjemmeside, hvor en transkønnet beskriver sin forvandling fra mand til kvinde, og den side bringer ham i kontakt med en anden person, som begynder at få Alex til at acceptere, at det er i orden at være forvirret. En letlæst ungdomsbog om køn, venskab og om at finde sig selv. Læs den som e-bog.

Helene har læst:

Gigis fortjællinger fra blokken. Læs på eReolenGO
Gigis er en dansk satiregruppe, som er kendt for at lave animationsfilm til YouTube og facebook. "Fyrene" fra Gigis har altid selv haft svært ved at finde bøger, som de gad at læse. Dette er deres første bog, hvor de fortæller fire historier om, hvorfor løgn ikke betaler sig. Fx om Ali, der kommer til at bruge sin mors dankort for at oddse på fodbold, eller Hassan, der inviterer Fatima på restaurant, selvom han ikke har penge til det. Som de selv siger, dette er: "En bog, som du forhåbentlig kan flække af grin over, og måske lærer du en ting eller to." Fra 10 år.

Bjørnene fra Sicilien - Den berømte historie om bjørnenes erobring af Sicilien af Dino Buzzati. Læs den på eReolenGO eller se den på Filmstriben.
Historien om Bjørnekongen Leander og hans bjørne, der en kold vinter rejser til menneskenes land for at finde mad og lede efter den forsvundne bjørneprins Tonio. Ny udgave af en eventyrlig klassiker fra 1945 om krig, mod, forræderri, retfærdighed, venskab, magi og meget andet.  Filmatiseret i 2020. Oplæsning fra 7 år.

SPQR Fra Jupiterlejrens hemmelige arkiv - En probatios dagbog af Rick Riodan
Halvguden Claudia er ny rekrut i Jupiterlejren og skriver dagbog om sit spændende liv i lejren med de andre halvguder. I lejren sker der mærkelige og uforklarlige ting, som sætter den i stor fare for undergang, og prætorerne mistænker Claudia for at være en medskyldig. Bogen er med sit friske og humoristiske sprog egnet til oplæsning fra 8 år og til selvlæsning fra ca. 10 år, og den giver en fin start på Riodans mange andre bøger om mytologier og guder. Bag i bogen er der en liste med ordforklaringer til ukendte begreber såsom probatios, legionærer og prætorer. Link til e-bog nederst.

Tags
Materialer