Unge stemmer

11.10.18
På kanten af voksenlivet

Unge stemmer
… er en inspirationsfolder til dig, der er ung og gerne vil læse noget litterært fra voksenhylderne, - og gerne med unge hovedpersoner, skrevet af yngre forfattere og en grundtematik om at finde sig selv og sit ståsted i verden. Bøgerne her handler om venskaber, kærlighed, begær, hemmelige affærer, familierelationer, barske minder, store ambitioner, drømme der går itu, om at studere, at arbejde, at fare vild, at føle sig anderledes, at være ensom, at længes, at miste, at leve…

Klassikere for unge

I Gyldendals serie Klassikere med forord kan du fordybe dig i de største klassikere fra verdenslitteraturen, som her har fået nye lækre forsider og hvor læsningen indledes med et inspirerende forord af kendte danske forfattere. Læs fx den vilde Den Store Gatsby af F. Scott Fitzgerald, sidste århundredes største danske roman Kongens fald af Johannes V. Jensen eller Lykke-Per (som netop er blevet filmatiseret) af Henrik Pontoppidan.

Ernest Hemingway nåede at skrive mange bøger, som er blevet til klassikere, og i Der er ingen ende på Paris kan du komme med til 1920´ernes sprudlende Paris, hvor den unge forfatterspire Hemingway går lange ture og ikke mindst hænger ud med andre store forfattere som F. Scott Fitzgerald og Gertrude Stein. Vejene af Jack Kerouac er en milepæl i amerikansk litteratur og et centralt værk indenfor Beatpoesien, og blev en slags bibel for en hel generation af unge. Om den charmerende Neal Cassady der inspirerer de litterære bohemer Jack Kerouac og Allen Ginsberg til at rejse rundt i USA.

Bogklubber, podcasts og blogs for unge
Skuespiller Reese Witherspoon står bag den populære bogklub Reeses´s Book Club x Hello Sunshine med over en halv million følgere på Instagram. Skuespiller Emma Watson (fra Harry Potter filmene) startede den feministiske bogklub Our shared Shelf med inspiration fra hendes arbejde i UN Women, som har fokus på kvinder og ligestilling. Hver anden måned udvælger Emma en bog og sætter diskussion i gang inde på bogsiden Goodreads. 

Skuespiller Sarah Jessica Parker (fra serien Sex and the City) har slået sig sammen med den amerikanske biblioteksforening og startet Book Club Central, hvor hun i sin egen SJP Picks udvælger en ny bog hver måned.

Den danske blogger Emily Salomon deler gavnligt ud af sine bogstakke og ferielæsetips og skyder hver måned en diskussion i gang i sin læseklub. 

Hos den danske bogblogger Book me up, Scotty! kan du, udover boganbefalinger indenfor alle genrer, finde en god Podcastliste, der leder dig til mere litterær inspiration og hos Litfix. dk finder du masser af anbefalinger og ikke mindst et stort tema om Tove Ditlevsens forfatterskab.

Materialer