Det onde, det overnaturlige og det helt igennem rådne

26.10.21
Dagene bliver mørkere og Halloween er lige om hjørnet. Her får du 3 anbefalinger, der helt sikkert kan stille sulten hos selv den mest hærdede horrorfan.

Debutanten: 'Det rådne' af Ditte Maja Noach

Ditte Maja Noach har med 'Det rådne' skrevet fem mareridtsagtige og grusomme noveller, der har det rådne som omdrejningspunkt. Her snakker vi råddenskab på flere niveauer. Der er den fysiske råddenskab, hvor kroppen langsomt rådner op grundet alderdom og sygdom eller den moralske råddenskab som utroskab og abort. Sidstnævnte, den moralske råddenskab, er en undertone i hver novelle.

Ditte Maja Noach anvender horrorgenren til at skildre aktuelle emner såsom fri abort, feministisk frigørelse og fri seksualitet, så hver fortælling udspringer fra debatterede emner i samfundet. I novellen 'Lammets bryllupsfest' har Freja fået foretaget en abort i hjemmet, hvorefter hun bliver angrebet og holdt som gidsel af fastelavnsudklædte børn i den børnehave, hvor hun arbejder, for så at blive fodret af en and med det selvsamme foster, hun skilte sig af med. Det er lige så grotesk, som det lyder, men ikke desto mindre en intelligent og uhyggelig måde at sætte fokus på kvinders ret til fri abort.

Ditte Maja Noach debuterer med fem surrealistiske og fornemme horrornoveller, der giver plads til eftertænksomhed og tåler at blive læst mere end én gang.

Gammel kending i nye klæder: 'I ly af mørket – en H.P. Lovecraft tegneserieantologi'

'I ly af mørket' er den første danske tegneserieantologi, som er baseret på Lovecrafts fortællinger. Her har ni danske tegneserieskabere udvalgt hver deres Lovecraft novelle og fortolket den som en tegneserie. Det er ret interessant og forfriskende at læse Lovecraft på denne måde, når man er vant til hans fyldige noveller med et gammeldags og til tider indviklet sprog. At se Lovecrafts fortællinger komme til live gennem illustrationer giver dem et ekstra pift af uhygge, og gør dem på mange måder mere forståelige.

Hvad der gør det til endnu mere tilfredsstillende læsning, er forskellene i måden de ni tegneserieskabere anvender tekst og illustrationer sammen til at genfortælle Lovecrafts noveller. Nogle af novellerne er mere teksttunge, fx 'Rotterne i murene' og 'Udyret i grotten', mens NMAAR i sin version af 'Billedet i huset' en stor del af tiden lader illustrationerne tale. Så ikke nok med at man (gen)introduceres til Lovecrafts mørke univers, så man får også et indblik i ni danske tegneserieskaberes måde at producere tegneserier på og som understreger Lovecraft som én af de største horrorforfattere, der har levet.

Mesteren: 'Blodtørst og andre fortællinger' af Stephen King

Når Stephen King, gysermesteren over dem alle, udgiver en ny bog, er det lidt ligesom juleaften. Det er næsten ikke til at vente med at komme i gang med bogen, og når man er færdig, er man lidt trist, for nu går der et stykke tid, før den næste udgivelse kommer. Heldigvis er Stephen King en produktiv herre, der har skrevet over 60 bøger, så der er altid noget at slå tiden ihjel med.

I den nye bog 'Blodtørst og andre fortællinger' beviser King endnu en gang, hvorfor han er gysets mester med fire meget velskrevede og skræmmende noveller. Der er både lagt an til en aftale med djævlen i form af en rotte, en fortælling om en døende mand skrevet i tre akter samt afhængighed af smartphones i 'Mr. Harrigans telefon'.  

'Blodtørst' er en selvstændig fortsættelse af romanen 'The Outsider', der i 2020 blev lavet til en serie på HBO. I 'Blodtørst' efterforsker privatdetektiven Holly et bombeangreb på den lokale skole med hjælp fra en gammel mand og hans barnebarn. Historien har et meget fint og underliggende perspektiv på medierne som ”det onde”, der svælger i nyheder med død, ødelæggelse og seernes behov for at få så mange saftige detaljer som muligt. Stephen King-fans og horrorfans generelt vil bestemt ikke blive skuffede over denne skrækindjagende og underholdende bog.

Materialer