Pontoppidan

05.09.18
Det svære valg mellem fornuft og følelse

Er du en af de mange, der har været inde og se filmen om Lykke-Per? Så har du måske fået lyst til at læse meget mere af denne store og tidsløse forfatter. 

Den nobelprisvindende forfatter Henrik Pontoppidan ville som ung revolutionere verden og gøre op med den fædrene tro ved først at ville være ingeniør, siden højskolelærer og forfatter. De bøger, Pontoppidan skrev i sin ungdom, var stærkt samfundskritiske og levede op til Georg Brandes’ parole om at sætte problemer under debat. Hans store romaner fra omkring århundredeskiftet tegner et rigt og mangefacetteret portræt af brydninger og spændinger i det danske demokratis barndomsår. Pontoppidan modtog i 1917 Nobelprisen, som han dog måtte dele med Karl Gjellerup.

Efter en række mindre og til dels skitseagtige romaner op igennem 1890’erne udgav Pontoppidan sit absolutte hovedværk ”Lykke-Per” mellem 1898 og 1906. Det er let at genkende forfatteren selv i hovedpersonen Per Sidenius, der bryder fri fra hjemmets kvælende kristendom og bruser mod et liv som selvbevidst og himmelstormende ingeniør med store planer. Men ”Lykke-Per” er meget mere end en løst funderet selvbiografi. Per Sidenius er et kraftfuldt billede på det moderne menneske, og hans kampe med sig selv og sine omgivelser spejler også hele den gryende modernitets problemer og muligheder.

Vi kan glæde jer med at der er mange flere eksemplarer på vej hjem af "Lykke-Per", men lige nu er der ventetid.

Vi foreslår, at I bruger ventetiden på at læse andre værker om eller af Henrik Pontoppidan.

Læs mere om Pontoppidan her

Materialer