Natasha Illum Berg

Afrika – tema om danskere i verden

04.04.23
Omkring 250.000 danskere bor i dag i udlandet, og op igennem tiden har danskere sat markante aftryk rundt omkring i hele verden.

Fra uge 10-16 sætter landets biblioteker sammen med DR fokus på nogle af de danskere, som er rejst ud i verden for at søge lykken med både positive og negative udfald som resultat af de ting, de har gjort. Sideløbende med DR's fyrtårnsserie "Danskere i verden" præsenterer bibliotekerne danskere med afsæt i en verdensdel, og denne gang går turen til Afrika.

Kom ned på dit lokale bibliotek og oplev udstillinger om de forskellige kontinenter, arrangementer og aktiviteter om danskere, som er rejst ud i verden.

Danmark i Afrika

I slutningen af 1400-tallet ankom de første europæere til Afrikas Guldkyst, og i midten af 1600-tallet meldte også Danmark-Norge sig ind i kampen om handelen med først guld og elfenben og senere mennesker. 150 år senere var der fem danske forter på Guldkysten (siden 1957 den uafhængige nation Ghana). Alligevel lykkedes det aldrig at etablere en egentlig dansk koloni. 

I 1792 forbød Danmark-Norge - som den første stat i verden – handel med slaver på tværs af Atlanten. Og endte med helt at overlade de danske besiddelser og forter til briterne i midten af 1800-tallet.

Læs mere om den danske koloni på Guldkysten 1659-1850 på Danmarkshistorien.dk.

Christiansborg Fort (i dag: Osu Fort). Udposten til højre er Fort Prøvestenen. Samtidig tegning af ukendt kunstner. Public Domain.

Købmanden

I DR-dokumentaren "Danskere i Verden - Afrika" møde vi den 27-årige, handelsuddannede Wulff Joseph Wulff, der i november 1836 ankom til Guldkysten. Omgivelserne, klimaet og menneskene begejstrede ham på ingen måde og han planlagde derfor hurtigst muligt efter sin seksårige kontakt at rejse hjem til Randers.

Men under sit ophold ændrede Wulff sit syn på landet og ikke mindst en af indbyggerne; den unge mulat Sara Malm, som han foprsleksede sig i og stiftede familie med.

Wulff kom aldrig hjem til Danmark, men han skrev flittigt.

Læs et udvalg af Wulff Joseph Wulffs breve på Nationalmuseet.dk

I 2015 fortalte Daniel Dencik Wulff Jospeh Wulffs liv i spillefilmen "Guldkysten", der har dansk-norske Jakob Oftebro i titelrollen. 

Se "Guldkysten" på Filmstriben.

Slavehandlen

I 1965 rejste forfatteren Thorkild Hansen til Ghana og fire år senere til De vestindiske øer, hvor slaverne dengang blev sejlet til for at arbejde i de danskejede plantager. Besøgene blev senere til trilogien: ”Slavernes kyst” (1967), ”Slavernes skibe” (1968) og ”Slavernes øer” (1970). Bøgerne er fulde af historisk dokumentation og stærke fortællinger.

Find Thorkild Hansens ”slavetrilogi” - sammen med mange andre spændende titler om det enorme kontinent - i listen nedenfor.

Niels Høegh Brønnum i samtale med to bacchamaer foan sin hytte i Numan, Nigeria. 1913. Mission Afrikas Arkiv.
 

Lægemissionæren 

I årene op til Første Verdenskrig rejste en ny bølge af danskere til det enorme kontinent. De var udsendt af danske, norske og tyske missionsselskaber for at etablere kristne missionsstationer i Sudan – ikke staten af samme navn, men fællesbetegnelsen for bæltet af lande fra øst til vest, syd for Sahara.

En af dem er lægemissionæren Niels Høegh Brønnum (1882-1966) fra Nørholm, vest for Aalborg. I "Danskere i verden - Afrika" møder vi ham i 1913, hvor netop er blevet udsendt til Nigeria af Dansk Forenet Sudanmission (i dag: Mission Afrika). Men kort efter ankomsten, mistede han sin højgravide hustru til malaria og måtte efterfølgende sende sin overlevende, nyfødte søn alene hjem til Europa. Da han flere år senere selv vendte hjem, begyndte han et omfangsrigt forfatterskab, med både fagtekster og fiktion om Nigeria folk. Hovedværkerne er romanerne ”Skjulte kræfter” (1928) og ”Iguda” (1933).

Find bøger af Niels Brønnum på Bibliotek.dk.

Storvildtjægeren 

I tv-serien møder vi også Natasha Illum Berg, der siden 1994 har været storvildtjæger i Tanzania. I 1994 debuterede hun som forfatter med den selvbiografiske ”Floder af rød jord” og har siden udgivet flere romaner, der alle tager afsæt i begejstringen og fortabelsen i Afrika.

Find bøger Natasha Illum Berg - sammen med mange andre spændende titler om det enorme kontinent - i listen nedenfor.

DR-serie "Danskere i verden"

Bibliotekerne samarbejder med DR, som sideløbende med bibliotekernes kampagne hver søndag i seks uger sender serien ”Danskere i verden”, om kendte og mere ukendte danskere, som er rejst ud i verden og på forskellig vis har sit aftryk.

Se seriens afsnit på DR.dk.

I afsnittet om Afrika tager DR-vært Stéphanie Surrugee til Ghana, Nigeria og Tanzania for at følge tre danskeres færd i jagten på rigdom, lykke og forandring … og en stor bøffel.

De tre personer, vi stifter nærmere bekendtskab med, er købmanden Wulff Joseph Wulff (1809-1842) fra Randers, der på grund af ulykkelig kærlighed søgte stillingen som koloniembedsmand på Guldkysten; lægemissionæren Niels Høegh Brønnum (1882-1966) fra Nørholm, vest for Aalborg, der i 1913 grundlagde den lutherske kirke i Nigeria og den professionelle storvildtjæger og forfatter Natasha Illum Berg (f. 1971), der i snart 20 år har levet som en slags moderne Karen Blixen i Tanzania.

Mød en dansk familie i Kenya 

Men det er ikke kun danske slavehandlere, missionærer og storvildtjægere, der i kortere eller længere perioder er flyttet til et af Afrikas 48 lande.

Netop nu bor Mette og Thomas fra Hellerup, sammen med børnene Ines på 7 og Marius på 10 i Nairobi, hvor Thomas er udstationeret på den danske ambassade. Mette har orlov, og børnene går i en international skole, hvor sproget er engelsk.

”Vi får minder for livet som familie. Og så har vi lært noget om at passe ind i en helt anderledes kultur og skabe en hverdag”, fortæller Thomas. 

Men selvom de kan dyrke deres egne avokadoer og bananer baghaven, og alle i familien synes, det er spændende at opleve Kenyas helt unikke natur og lære kenyanerne at kende, savner særligt børnene vennerne hjemme i Danmark. 

”Jeg savner også at spise Filur-is og gå på biblioteket”, griner familiens yngste.

Materialer