Sort-hvid foto af  unge med teksten forfatterskole 2019

Forfatterskolen fylder 10 år

27.11.19
Her blomstrer forfatterspirrerne

Det er 10. år i træk, at Furesø Bibliotek tilbyder en uges forfatterskole for unge. I år havde syv piger og to drenge valgt at bruge en uge af deres sommerferie på at skrive en novelle. Historierne er samlet i en bog, som netop er udkommet og kan lånes på bibliotekerne i Furesø. Temaet i år var “Sammen”. Den samlende overskrift er der kommet ni meget forskellige noveller ud af.

Unge i dag favner alle tider 
“I år kommer de unge vidt omkring både i tider og miljøer. To har kastet sig over anden verdenskrig, en novelle er langt ude i fremtidens USA og en er en detektivnovelle fra 1920’ernes New York. En af de unge forfattere har levet sig ind i at være den, der planlagde og gennemførte et skoleskyderi, mens en anden har levet sig ind i en verden med vampyrer. Men der er også dem, der har brugt hverdagen som kulisse for dramaer, der får os til at huske på, hvor meget vi elsker vores søskende, og at vi skal lægge telefonerne væk og se hinanden i øjnene. De unge er i stand til at leve sig ind i alle mulige tanker, væsner, tider og steder, fordi de er så gode til at google og undersøge,” fortæller Camille Blomst, der har været coach for eleverne hele ugen og har samlet novellerne til en bog.

Talenter 
De unge sidder en hel uge på biblioteket i Hareskov med hver sin computer og arbejder. “Det kræver stor selvdiscplin at holde sig på sporet og komme fra idé til en færdig novelle på en uge. De er under et kæmpe pres, og derfor skal man se novellerne som små svendestykker. De har tålt en hård deadline, og den succes har de med i bagagen,” siger Camille Blomst og fortsætter; “for nogle af eleverne, som vi har haft hen over de seks år, er det deres første udgivelse, og det giver dem blod på tanden, hvis drømmen er at blive forfatter. Talenter skal have lov til at folde sig ud i litteratur  ligesom i sport og videnskab. Biblioteket er med til at få et frø til at blomstre i dem, der gerne vil fortælle historier.”

Nærværskrise 
Ved receptionen for udgivelsen talte borgmester Ole Bondo Christensen, der havde læst alle novellerne. Han gav børnene nogle ord med på vejen og havde lagt særligt mærke i Astrid Buch Leanders novelle om en ung pige, der opdager, at hendes far er med til at opfinde en indbygget lydfrekvens i mobiltelefoner, der gør os afhængige. Budskabet i novellen er, at det skal vi ikke finde os i, vi skal dyrke nærværet. Ole Bondo Christensen sagde:”Vi har en klimakrise, en biodiversitetskrise og så mener jeg også, at vi snart vil opdage, at vi har en nærværskrise, så tak fordi du skriver om den og gør os opmærksomme på, at vi skal være nærværende.” 
Han fremhævede også Recebba Lerbech Dworskys arbejde med novellen om to polske jødiske drenge under Anden Verdenskrig, hvor hun har levet sig dybt ind i en helt anden tid og skildrer urimelige vilkår i en rørende novelle, der går helt ind under huden.