Litteraturen fejret til årets Blixen-fest

28.05.19
- og vi får besøg af en af vinderne til efteråret

Blixenprisen blev fredag aften uddelt for femte gang

Hovedprisen The Blixen Literary Award på 75.000 kroner gik til Jonas Eika for novellesamlingen ’Efter Solen’: ”Med verden som scene og med lige dele sætningsmusik og sikker fortællekunst tager Jonas Eika os med til usandsynlige steder i denne formidable novellesamling. Det er et værk, som er svært at placere fuldstændigt. Er det blues for casinokapitalismens tidsalder? Eller er det snarere foruroligende science fiction? ‘Efter Solen’ er begge dele – og en hel masse mere til. Det, der er sikkert og vist, er, at de fem noveller vil stå tilbage som et af dette årtis helt store litterære værker,” lød det i juryens motivation.

Prisfestens største legat, H.C. Andersen legatet på 75.000 kroner, gik til Knud Romer for hans betydningsfulde virke inden for dansk litteratur. Og netop Knud Romer kan borgerne i Furesø møde, når han besøger Farum Bibliotek den 3. oktober 2019.

”Knud Romers to romaner ’Den, der blinker er bange for døden’ og ’Kort over Paradis’ aspirerer allerede begge til at blive moderne danske klassikere. Den første beskriver forfatterens opvækst på Falster, den anden hans 17 år lange men aldrig færdiggjorte litteraturstudier på Københavns Universitet. Et bærende motiv i Kort over Paradis fra 2018 er kærligheden, og Knud Romers faglige interesser på studiet – kan vi læse i romanen – er især båret af hans store kærlighed til humaniora og til tysk litteratur og det 19. århundredes romantikere i særdeleshed,” skriver juryen bag legatet, som består af Dansk Forfatterforenings formand, Morten Visby, kulturminister Mette Bock og Københavns Universitets rektor Henrik C. Wegener, i begrundelsen.

Samtlige pris- og legatmodtagere til Blixenprisen 2019:

 • Årets skønlitterære udgivelse (75.000 kroner): ‘Efter solen’ af Jonas Eika.
 • Årets faglitterære udgivelse (20.000 kroner): ‘Skærmens magi’ af Bent Meier Sørensen.
 • Årets litterære talent (10.000 kroner): Pernille Abd-el Dayem for ‘June’.
 • Årets redaktør (15.000 kroner): Arild Batzer (Batzer & Co).
 • Årets indsats for litteraturformidling (30.000 kroner): Litteraturkonsulent Anne-Marie Donslund for Odsherred Litteratur- og Læsefestival.
 • Årets lydbog (20.000 kroner): Camilla Lau for oplæsning af ‘Ramt af dig.
 • Årets børneudgivelse (10.000 kroner): ‘Bezunk og egernet’ af Tina Sakura Bestle og Teddy Kristiansen.
 • Årets young adult-udgivelse (10.000 kroner): ‘Papirbryllup’ af Laura Ringo.
 • Årets boghandler (10.000 kroner): Clea Bautista, souschef hos Arnold Busck Købmagergade.
 • Dansk Forfatterforenings H.C. Andersen Legat (75.000 kroner): Knud Romer.
 • Kjeld Elfelts Mindelegat (10.000 kroner): Julianna Wammen.
Materialer