To røde kugler med pigge, et dansk flag samt terninger med bogstaver der staver ordet coronavirus
Coronavirus

Litteraturen i coronakrisen

17.06.20
Epidemiernes litteratur giver en vigtig viden om mennesker og epidemier, fornægtelse og blindhed. Coronalitteraturen er ingen undtagelse, men den kommer også med nyt.

Der er nu litteraturen skrevet før coronakrisen, men der er også post-coronalitteraturen, som i og for sig først er på vej. Imellem disse to kasser af tid har du coronalitteraturen, som er litteratur skrevet eller skabt i isolationsperioden, og den er noget ganske særligt. Den adskiller sig bl.a. ved at være skrevet i en globaliseret og digitaliseret tid, hvor fakta og data er tilgængelig for alle og hvor udgivelser kan foregå digitalt. Til gengæld fortæller den os om ensomheden, tvivlen og vores egennyttige og måske manglende bæredygtighed.0

Her kan danske forfattere nævnes i flæng. Louise Juhl Dalsgaard, der har skrevet og netop udgivet en digtsamling med coronaen som udgangspunkt. Caspar Eric har gjort det samme, men udgivet digitalt og via podcast. Digteren Sternberg har lavet en række helbredende digte, tilsat musik, performanceoplæst og udgivet på platformen Soundcloud. Jens Blendstrup har skabt en satirisk rapportering fra forskellige steder og i forskellige situationer (alt sammen fiktivt skabt hjemme fra skrivebordet). Alle griber de sagen an på forskellig vis, og der er en masse jeg ikke får nævnt her, fx Adda Djørup med sine små håndskrevne sedler på facebook, eller novellen af Thomas Korsgaard.

Læs hele temaet her: Litteratursiden.dk