Om dette arrangement

Bibliotek
Tid
16:00 - 17:00
Pris
0 Kr
Lokalitet
Danmark
Target
For alle
Tickets
Billetsalg lukket
Foredrag & debat

Fra Barndommens gade til Wilhelms værelse

14.12.17
Foredrag i anledning af at Tove Ditlevsen ville være fyldt 100 år den 14. december

I en tid, hvor børn, og især piger, ikke skulle bilde sig ind, at de var noget, skrev Tove Ditlevsen sig ud af arbejderklassen på råt talent - som eneste kvinde i sin generation.
Kom om bliv klogere på det litterære ikon Tove Ditlevsen og hendes forfatterskab. Vi har inviteret Kristian Bjørn Jensen, der mest er kendt for at lave byvandringer i Tove Ditlevsens fodspor på Vesterbro, men som denne eftermiddag leverer et foredrag på biblioteket. Der vil være fokus på fodsporene i Tove Ditlevsens liv med særlig vægt på hendes barndom, der af mange opfattes som urfortællingen i hendes forfatterskab. Hør om forældrene, skolen, familien og de sociale forhold på Vesterbro i tiden mellem to verdenskrige. Glæd dig også til brudstykker fra udvalgte essays, digte og prosastykker fra dette intense forfatterskab, der stadig læses, genlæses og begejstrer.

Læs mere om Kristian Bjørn Jensen her

Praktisk
Sted: Farum Bibliotek
Tid: Torsdag den 14. december kl. 16.00 – 17.00
Billetter: Gratis

Om Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen bliver født i 1917 og dør i 1976, da hun begår selvmord efter mange års psykisk sygdom. Hun er berømt for sine romaner, noveller og digte og fungerede desuden som journalist og brevkasseredaktør på Familie Journalen i mere end 20 år. Ditlevsens tekster kredser ofte om smerte og angst tilsat barsk humor. Gennemgående tematikker i forfatterskabet er det ’brændte barn’, moderskabet, ensomheden og de ægteskabelige kriser. Desuden fylder hendes alkohol- og stofmisbrug samt indlæggelser på psykiatriske hospitaler også i forfatterskabet. Ditlevsen var et komplekst menneske, som ikke var bange for det selvudleverende, hverken i sine klummer, i interviews eller sin skønlitterære tekster, der ofte bærer et selvbiografisk præg. Hun var gift fire gange, fik tre børn og adopterede et fjerde barn, datteren af ægtemanden Carl Rybjerg. Ditlevsen vokser op i et arbejderhjem i Hedebygade på Vesterbro, i en tid præget af stor arbejdsløshed og fattigdom. Barndomshjemmet er småt og består af far, mor og storebroren Edvin. Opvæksten på Vesterbro kommer til at fylde meget i Ditlevsens erindringer og senere værker. Den unge Ditlevsen drømme om at løsrive sig fra fattigdommen og barndomskvarteret for at blive forfatter. Allerede som 12årig skriver hun sine første digte. 

En af hendes store styrker som forfatter, var fokusset på det hverdagsagtige og genkendelige. Teksterne kredsede ofte om emner som opvækst, barndommens udfordringer og ægteskabsproblemer.  Ditlevsen nåede ud til mange mennesker, og er den dag i dag stadig en både meget læst og elsket forfatter. Hun var kendt for at involvere sig i andres liv, for sin sårbarhed og sin trang til at nedbryde grænser. Hendes værker har bevaret deres popularitet, og er stadig vedkommende og genstand for nyfortolkning. Ditlevsen har også været en inspiration for mange nutidige forfattere. Her iblandt både Olga Ravn, Stine Pilgaard og Lone Hørslev, som alle har lade sig inspirere af Ditlevsens temaer eller har citeret hende i deres egen værker.