10 gode grunde til at læse hver dag

Læs for livet

Det at læse bøger er ikke helt ligeså populært, som det engang var. Mange læser i dag enten på deres computere, på mobiler eller i magasiner og ser derfor bort fra bøgerne. I denne artikel ser vi på 10 gode grunde til at vende tilbage til bøgerne, såfremt du ikke allerede er en regelmæssig læser.

1. Din hjerne bliver stimuleret
Om end man sagtens kan lære en del ved eksempelvis at se fjernsyn eller høre musik, så er det rigtigt godt for kreativiteten og opfindsomheden at læse.

Når man læser, skal man selv danne sig et billede af ordene i hovedet – det bliver ikke foræret til én, ligesom billeder fra en film f.eks. gør. Læser du regelmæssigt, vil din hjerne uden tvivl blive stærkere; ligesom en muskel bliver større og stærkere ved at den bliver trænet, sker præcis det samme, hvis du stimulerer hjernen. Og det kan let gøres ved bare at læse bøger indimellem. At holde sin hjerne aktiv er super vigtigt.

2. Du bliver klogere
Ved at læse vil du hurtigt opdage nye ting. Det kan være nyttige facts og information, hvis du læser faglitteratur. Skønlitteratur byder til gengæld på viden om ord, sprog, struktur, historie og meget, meget mere.

Uanset hvad, så er der ingen tvivl om, at man bliver klogere af at læse. Dette punkt er lidt en forlængelse af det første, da man danner sig sine egne forestillinger, når man læser. Men den viden, der ofte er at finde i bøger, skal heller ikke glemmes. Det er utroligt interessant og lærerigt at læse om historien bag noget, hvordan mennesker lever/har levet, eller i det hele taget bare at få viden om noget, som man ikke vidste før.

3. Mindre stress
Winston Churchill læste efter sigende i en bog hver aften – selv under de mest pressede omstændigheder i årene under 2. Verdenskrig. At læse bøger kan hjælpe gevaldigt til med at koble af, når man ellers har brug for det – for når først man lever sig ind i en bog, er det svært at slippe ud af den igen. Med andre ord – føler du dig stresset, vil det ikke være en dårlig idé at gå i gang med en bog. For mange er det en god måde at undslippe virkeligheden på, og en let måde at føle sig afslappet i hverdagen.

4. Underholdning
I dag er der vanvittigt mange kilder til underholdning. Bøger er en af dem, måske den bedste. Ofte føler man, at film ikke helt lever op til de bøger, de er baseret på. Kan det være fordi man føler sig mere involveret og i højere grad indlever sig i bøger? Uanset hvad, så er det svært at argumentere mod, at bøger kan være virkeligt underholdene, når først man får øjnene op for dem. Igen – der kan både være tale om faktabøger, men så sandelig også skønlitteratur. Sidder man og keder sig, vil en spændende bog i hvert fald altid være en god måde at finde lidt underholdning på.

5. Større ordforråd
Bemærker du ofte, når folk tit bruger de samme ord? Det kan du om ikke andet selv undgå, alene ved at læse hver dag. Det vil give dit ordforråd lidt af et boost, og du vil ofte komme i tanke om synonymer til enhver glose, der kommer i din retning! Jo flere ord, du får kendskab til, jo flere ord vil du huske at bruge. Læsning er en god måde at opbygge sit ordforråd på, så hvis du generelt mangler ord til at beskrive diverse situationer, kan læsning vise sig at være den bedste løsning af dem alle.

6. Bøger er lette at finde
Du kan finde bøger i boghandlen, gå på biblioteket, finde dem på undervisningssteder, såfremt du er studerende, og der er sikkert mange flere muligheder endnu. Det er aldrig svært at finde bøger. Nogle skal man leder længe efter, men med Internettet kan man finde stort set alt, og de fleste titler behøver man end ikke at betale for, hvis de kan findes på biblioteket eller som gratis e-bog (og det er der mange, der kan).

7. Forbedret hukommelse
I takt med du stimulerer hjernen, får mere viden og opbygger et større ordforråd, bliver hukommelsen ligeledes forbedret. Du lærer først og fremmest at huske facts, baggrunde, personkarakteristikker, situationer, historier, og meget mere. Det er sjældent man husker alt fra en bog, men det essentielle sidder som regel fast – selv længe efter. Når jeg læser en bog, husker jeg i hvert fald det meste af indholdet i flere år. Og skulle der være en god bog, hvor jeg har glemt det egentlige budskab, er den som bekendt ikke svær at finde igen.

8. Du bliver bedre til sprog
Ja, dette punkt er selvfølgelig en god grund til, at vi skriver om emnet på Sprogbasen. Ved at læse bliver man som nævnt klogere, mere kreativ, får et større ordforråd og meget mere… og alle disse ting er vigtige, når du skal lære et nyt sprog. Læser du også tekster/bøger på et sprog, du plejer at lære, så vil du også hurtigt opleve, at læringsprocessen går langt hurtigere end den ellers ville.Så det står fuldstændigt klart, at man får bedre sproglige kompetencer ved at læse, og samtidig vil få lettere ved at lære nye, ukendte fremmedsprog, da mange af evnerne kan overføres.

9. Der er større chancer for, at du får succes i livet
Undersøgelser har vist, at succesfulde og rige personer læser langt mere end almindelige personer gør. Gennemsnitligt læser den almindelige borger enten 1 eller 2 bøger om året, mens milliardærer nærmere læser i omegnen af 8. Warren Buffett, den tredjerigeste mand i verden, læste mindst 600 sider om dagen, da han var ung. I dag bruger han blot 80% af sin fritid på det! Så hvis du læser ofte, er åben overfor den viden, du modtager, vil det uden tvivl give bedre muligheder for succes i livet. Læs mere om Warren Buffett her.

10. Du kan gøre det over alt
Nævn et sted, hvor du ikke kan medbringe en bog? Der er i virkeligheden ingen undskyldning for aldrig at læse. På et eller andet tidspunkt i løbet af dagen kan de fleste sagtens finde lidt tid til at læse. Bare tænk over mulighederne:

Når du står i kø i supermarkedet
Når du sidder i bussen/toget/passagersædet i bilen
Når du har pause på arbejdet/i skolen
Når du venter på, at aftensmaden bliver færdig
Afsæt 20 minutter inden du går i seng…
Kun fantasien sætter grænser… en fantasi, som i øvrigt vil blive kraftigt forbedret ved netop at læse bøger.

Så her har du altså 10 gode grunde til at læse bøger hver dag! En vane, der vil bringe mange fordele med sig, og sandsynligvis ingen ulemper. Er du enig i, at læsning bør være mere udbredt, så del endelig denne artikel ved hjælp af knapperne nedenunder. Har du en kommentar eller et forslag, så er det også noget, vi meget gerne tager imod.

Kilde: Sprogbasen.dk