Guidet fælleslæsning

09.01.19
Litteraturens helbredende egenskaber i bibloterapi

En bog om dagen holder doktoren af vejen. Sådan er filosofien bag en af tidens tendenser,  hvor litteratur bruges til at forløse og skabe indsigt. Fænomenet kaldes enten guidet fælleslæsning, litteraturterapi eller bibloterapi og betragtes af nogle som en terapeutisk disciplin på linje med kunstterapi.

Lige siden antikken har man ment, at litteratur kan helbrede. Over indgangen til biblioteket i Alexandria stod der 'Sjælens medicin', og Aristoteles mente, at litterære dramaer kunne fungere som en form for sjælelig renselse. Også Freud så et stort terapeutisk potentiale i skønlitteraturen, og efter 1. verdenskrig blev der både i England og USA etableret særlige samarbejder mellem biblioteker og hospitaler, så traumatiserede soldater kunne få en litterær kur. 

Prøv det selv 
Til til årets "Lun på Ord" festival kan man prøve en time med guidet fælleslæsning. Det sker kl. 14 lørdag i Satelitten. Derudover er der i bibliotekets forårsprogram programsat to gange, hvor man kan møde op og prøve guidet fælleslæsning med bibliotekar Pernille Poulsen.

Læs mere her