Foto: Unsplash

Tre gode danske vandreruter

27.07.23
Danmark er dejligt, og der er masser af skønne vandreruter at bevidne det fra. Fælles for de nedenstående ruter er at de er godt skiltet, der er gode faciliteter undervejs, og at man sagtens kan ”bide dem over” – du behøver altså ikke tage hele turen i ét stræk. De er desuden alle til at komme frem og tilbage fra med bus, tog og færge.

Kyst til kyst-stien

Hvor: Fra Vejle tværs over Jylland til Blåvandshuk (eller omvendt)
Hvor langt: Knap 140 km
Hjemmeside: www.kyst-kyststien.dk/
Gå den især for: At komme frem og dyppe tæerne i Vesterhavet

Denne rute går langs adskillige åløb, og du har mulighed for at kombinere vandringen med lidt byferie. Særligt Varde er meget charmerende og byder bl.a. på Otto Frello Museet, der varmt kan anbefales. I Blåvand går turen lige forbi det imponerende museum Tirpitz, der bestemt også er et besøg værd. Turen slutter ved Blåvandshuk Fyr hvor man kan nyde den storslåede udsigt fra Danmarks vestligste punkt.

Øhavsstien

Hvor: Sydfyn, Tåsinge, Siø, Langeland og Ærø
Hvor langt: 220 km
Hjemmeside: https://www.visitfyn.dk/fyn/oplevelser/oehavsstien-vandring-paa-sydfyn
Gå den især for: Vandringen over broen mellem Svendborg og Tåsinge med udsigt over lystbådehavnen

Stien her er sammensat af forskellige etaper, der modsat de andre ruter ikke kan gås fra a til b, men det giver mulighed for at sammensætte sin helt egen personlige tur. Der er masser af småøer, man kan tage afstikkere til, og færgen fra Ærø går fra begge ender af øen og til begge ender af Sydfyn og endda Als, hvis man vil videre på eventyr. Der er mange steder virkelig kælet for detaljerne for at gøre ruten så vandrevenlig som mulig.

Kyststien

Hvor: Langs Bornholms kyst
Hvor langt: Ca. 120 km rundt
Hjemmeside: https://bornholm.info/kyststien-bornholm/
Gå den især for: Hammeren og Hammershus

Bornholm er geografisk i en helt anden liga end resten af Danmark, og særligt den nordvestlige del af øen er fantastisk. Badestrandene på den sydlige del af øen er noget af det lækreste, og man kan med fordel lave en afstikker ind i Almindingen og/eller ud til Erteholmene.

I telt eller shelter?

Vil du overnatte i sheltere eller på naturcampingpladser undervejs, kan du med fordel bruge Friluftsrådets shelter-app: https://shelterapp.dk/

På Fyn og ved Vadehavet skal du booke via https://bookenshelter.dk/

Nedenfor kan du se en materialesamling med nogle af de nyeste bøger om danske vandreruter, hvis du er på udkig efter flere ruter. God vandrelyst!

Oprindeligt skrevet af Lasse Kristian Jensen, Roskilde Bibliotekerne

Materialer