LPO juni
Lun på Ord voksen

Lun på Ord 2022 slog rekord

28.03.23
Den varmeste tak for Lun på Ord 

Biblioteket, Galaksen og Undergrunden drak Furesødal bobler og sagde tak for kampen, efter at gæsterne og kunstnerne var taget hjem i lørdags efter en fantastisk festival, hvor 3800 mennesker var forbi og lytte, lege, mødes og være kreative.

Nu vil vi gerne sige tak til alle de smilende gæster, der fyldte rummet med varme og glæde. I var så dejlig positive, nysgerrige og åbne over for de oplevelser, vi havde sat sammen til jer.

Vi havde den super veloplagte krimiforfatterinde Katrine Engberg på scenen, selvom at hun i minutterne før stod og godkendte korrektur på sin telefon og lige efter skulle sidde med de sidste afgørende detaljer, inden bogen gik i tryk mandag morgen. 
Hun fortalte om sin nye krimi Glasvinge, der kommer den 28. februar. Den kredser om et miljø med skrøbelige unge, der er indlagt for deres sindslidelser og balancen mellem personale og patenter. Hvordan kan et mord mellem dem opstå og udøves?

Hella Joof kom i lilla glimmerbluse med perlende humør, og med vanlig charme fortalte hun om, at vi skal huske at omfavne livet og hinanden og nyde kærligheden, så vi ikke bliver sure og sære.
Efter at have kludret med at pudse læsebrillerne i sine smækbukser læste hun med sin ikoniske stemme et afsnit op fra Båven om Gud, som satte gang i latter og tanker. 
Lige nu skriver hun på Båven om Jesus, og hun betroede os, at hun havde spurgt om lov hos hovedpersonen, og svaret var et langvarigt stjerneskud på nattehimlen. Den glæder vi os til.

Jesper Wung Sung, der har skrevet en af vinterens mest efterspurgte romaner, ”En anden gren” om sin kinesiske oldefar, fortalte at romanstoffet altid havde ligget i hans bevidsthed. Han vidste, han skulle skrive romanen, men troede først det ville lykkes, når han blev gammel. Men det viste sig, at den skulle skrives nu – til både anmeldernes og læsernes store glæde.

Sissel-Jo Gazan kom med sin datter Frankie fra Berlin for at fortælle om Blækhat. Det var både morsomt og tankevækkende at høre små erindringsglimt fra hendes egen barndom i Århus. Blandt andet er det først i efterrationaliseringen af opvæksten, at hun studser over det indrammede billede, de kunne se på hver dag på væggen af moren, der stod splitternøgen på dækket af en sejlbåd som kaptajn. Eller at det faktisk er hende selv, der ligesom Rosa i romanen går til Føtex i Guldsmedegade kun iført sandaler.
Lige nu skriver hun på en roman, der har elementerne tatoveringskunst og botanik i sig, så hun atter en gang kan folde sin kærlighed til biologi, som hun har studeret, ind i skrivearbejdet.

Helle Vincentz var på scenen med kollegaen Michael Katz Krefeld, og hun afslørede også, at der er en ny spændingsroman på vej fra hende. De to havde en fin snak om, hvordan de hver især researcher til det perfekte plot og kunne i øvrigt afsløre, at der ikke eksisterer en knivskarp balance mellem det ene og det andet. Nogle gange opstår idéer til plottet gennem researchen. Katz Krefeld medbragte et kopisæt af det værktøj til lobotomi, der anvendes i krimien ”Pagten”. Makabert, men illustrativt for det gysende publikum.

Det store tilløbsstykke var hjerneforsker og super formidler Peter Lund Madsen, der fortalte, at hvis man vil holde hjernen frisk, så er der tre gode råd: Lad være med at være så meget sammen med din smartphone, hjernen bliver overstimuleret og har brug for ro, pauser til at sortere information. Gå ture med andre og oplev kultur med andre og læs en bog. Det sidste råd var, sørg for at sove syv timer, så hjernen kan regenerere og danne fedtlag og sortere i informationerne. Salen var fuldt til lige over bristepunktet og tak for tilgivelsen fra de sidste gæster, der ikke fik en plads.

De fik til gengæld førsteret til koncerten med Steffen Brandt og Charlotte von Schultz. Sammen fik de loftet til at lette i en magisk akustisk koncert, hvor Brandt flettede sine yndlings romaner og sine bedste tekster sammen til en varm oplevelse, hvor vi både trak på smilebåndet og lod en lille bevæget tåre trille. Det var en smuk afslutning på to dejlige dage og Brandt takkede også for den fine lyd og det søde publikum, inden han kørte afsted til studiet, hvor han med bandet TV2 arbejder på den nye samling numre.

Tags