Ereolen 2022

Lydbøger og podcasts får forbruget af litteratur til at stige

16.02.23
Er du endnu ikke med på trenden så læs med her

Det Digitale Folkebibliotek har med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen fået udarbejdet en analyse af bibliotekernes og eReolens rolle på det digitale litterære marked. I rapporten: ”Den digitale medieudvikling og bibliotekernes rolle” konkluderes blandt andet, at kampen om danskernes opmærksomhed aldrig har været større, og at markedet for digital litteratur bugner af kommercielle og gratis tjenester. Kort sagt: Danskerne streamer som aldrig før og udlån af digitalt materiale stiger på alle landets biblioteker.

Men at flere danskere streamer og låner digitalt materiale er ikke ensbetydende med, at den fysiske bog ikke har sin berettigelse. Det handler snarere om, at lydbøger og podcasts giver mulighed for at gøre andre ting, mens man lytter, hvilket ifølge flere studier udgør en stor motivationsfaktor bag brugen af lydformater. Af den grund ser man også, at mange lytter, mens de laver en masse andre ting. Det er især dem i alderen 25-50 år, der lytter mest til lydbøger og podcasts. 

Det faktum, at flere og flere bliver forbrugere af lyd påvirker dertil måden, hvorpå de danske forlag arbejder og udvikler sig. Udover satsningen på prominente oplæsere ses nemlig også en tendens til, at forlag udvikler egne audioproduktioner for at følge med
danskernes sult efter lydbaseret indhold.Selvom ingen endnu kender konsekvenserne af at flytte litteratur over på en app, har lydbogsudviklingen fået det samlede danske litteraturforbrug til at stige.

Kom med på trenden

Er du en af dem, der endnu ikke har opdaget glæden ved en god lydbog, så tag et kig på Ereolen 

Podcasts er et kortere format, og du kan finde podcasts om nærmest alt uanset om du interesserer dig for filosofi, heste, krimistof, nyheder, vin, cykling eller videnskab. Mangler du inspiration til podcasts så tag et kig på denne top 100 fra 2022. "Alt.dk" har også lavet en liste med de bedstee podcasts arrangeret efter emner som livsstil, kærlighed, true crime, musik eller samfundsdebat. Se listen her 

Herunder kan du se et lille udvalg af ereolens lydbøger: 

Mange ved ikke, at Ereolen også har podcasts, se et udvalg her: