Furesøs museer og biblioteker får 700.000 til at fortælle om jødisk liv, kultur og historie

01.02.23
I anledning af 400-året for jødisk tilstedeværelse i Danmark er det nemlig fortsat aktuelt at sætte fokus på minoriteters vilkår i demokratiet og indvandringens betydning for vores samfund.

Indtryk, aftryk, udtryk

For et år siden lancerede den daværende regering en national handleplan mod antisemitisme, hvori der blandt andet blev afsat midler til nye samarbejder mellem landets museer og biblioteker om at gennemføre udstillinger og arrangementer om jødisk liv, kultur og historie. I fællesskab greb Immigrant-museet, Furesø Biblioteker og Dansk Jødisk Museum chancen og indsendte en ansøgning med indsatsen Indtryk, Aftryk, Udtryk – det handler om at være tryg, som netop har modtaget tilsagn om økonomisk støtte.

”De kommende tre år vil borgere i Furesø Kommune og resten af Nordsjælland opleve indsatsen udfolde sig i en perlerække af arrangementer om jødisk litteratur, musik, mad og andre kulturformer samt en stor særudstilling på Immigrantmuseet og Farum Kulturhus om jødisk identitet og antisemitismens historie i 2025. Ved at sprede oplysning og viden om dansk-jødisk liv, kultur og historie vil vi bidrage til at sikre, at det nationale værn mod antisemitisme og hadforbrydelser fastholdes og styrkes,” fortæller museumschef Cathrine Kyø Hermansen og biblioteksleder Ricki Elsgaard.

De første skridt er allerede taget her i foråret med en musikalsk oplevelse af komponist Stine Michel og solist Henrik Goldschmidt samt et besøg af forfatter Benjamin Koppel, der har grebet læserne om hjertet med sin debutroman Annas Sang – en jødisk slægtsfortælling med afsæt i Koppels egen historie.

Samarbejde og fælles retning

For institutionerne er indsatsen en oplagt mulighed for at samarbejde under et fælles tema på tværs af vidensområder og med inddragelse af andre aktører som Furesø Musikskole, Galaksen og Farum Kulturhus.

Tine Hessner, udvalgsformand for Kultur, Fritid og Idræt, udtaler ”Jeg er stolt over, at vores to kultur-institutioner har modtaget en så stor anerkendelse i form af en særbevilling, som gør, at vi i Furesø de næste tre år vil opleve et særligt kulturelt fokus på jødisk kulturhistorie. Den fælles indsats binder fagligheder på tværs af vores lokale kulturinstitutioner sammen, og jeg glæder mig til, at Furesøs borgere skal opleve frugten af det igennem musik, kunst, litteratur og udstillinger. Jeg er sikker på, at der bliver noget for både store og små.”

For mere information kontakt Ann-Lisbeth Holm fra Furesø Biblioteker på tlf. 72 16 45 65 eller mail alho@furesoe.dk.